شناخت الگوها: کلید توقف رفتارهای نامطلوب
تهیه و تنظیم: sepehrممکن است گهگاه به این فکر کنید که چرا کودک نوپایتان یک رفتار نامطلوب خاص را تکرار میکند. چرا همیشه خواهر و برادر خود را گاز میگیرد؟ چرا وقتی غذا میخورد غذا را روی زمین میاندازد؟ چرا بچههای دیگر را در زمین بازی هل میدهد؟
نکتهی کلیدی این است که بفهمید کودک از طریق این رفتارها در تلاش است چه چیزی را به شما بگوید یا نشان دهد. برای انجام این کار، باید یاد بگیرید که رفتار کودک را به طور منظم مشاهده و تجزیه و تحلیل کنید. کوچولوی شما چه چیزی میخواهد به شما بگوید؟
الگوهای رفتاری
رفتارهایی که به طور مکرر رخ میدهند حتماً دلیلی دارند. اگر به رفتار و آنچه که قبل، حین و بعد از آن روی داده توجه کنید، ممکن است الگو را کشف کنید و متوجه شوید که رفتار چرا اتفاق میافتد و چگونه باید آن را متوقف کرد. فکر خوبی است که مشاهدات خود را یادداشت کنید تا وقتی رفتار دوباره تکرار شد، به یادداشتهایتان مراجعه کنید.
چگونه در لحظه با رفتارهای چالشبرانگیز برخورد کنیم؟
به خاطر داشته باشید که از آنجا که کودکان تازه شروع به کسب مهارتهای خودکنترلی و خودتنظیمی کردهاند، انجام رفتارهای چالشبرانگیز در سالهای اول کاملاً معمول و حتی مورد انتظار است. کودکان نوپا به طور تکانشی و بر اساس هیجانات خود عمل میکنند. وقتی از عهدۀ چیزی یا کاری برنمیآیند، عصبانی میشوند و قشقرق به پا میکنند و یا رفتار نامطلوبی انجام میدهند. به این ترتیب شما متوجه میشوید که آنها به کمکتان نیاز دارند. سعی کنید آرام بمانید و ثابتقدم باشید، به این ترتیب کودک خود را هم به آرامش فرا میخوانید. در خودتنظیمی و کنترل هیجانات برای او الگو باشید.
سعی کنید از احساسات کودک خود آگاه شوید، خود را به جای او بگذارید و تصور کنید که اوضاع برای او چگونه است. وقتی که کودک کمی آرام شد، به او کمک کنید با نامگذاری بر روی احساس خود و هدایت توجهش به چیز دیگری که دوست دارد، موقعیت را مدیریت کند.
مهم است که در عین عشق و عطوفت محکم باشید. با فرزندتان همدلی کنید، بی قید و شرط پذیرای او باشید و صدای او را بشنوید، اما اگر لازم است محدودیتی برای او تعیین کنید که برای شادی و سلامتی او اهمیت دارد، تسلیم نشوید. ثبات شما به کودکتان کمک میکند که هم احساس امنیت کند و هم محدودیتهایش را بشناسد.