کولیک نوزادان چیست؟ از تشخيص تا درمان کولیک نوزادان
این که در ماههای اول پس از تولد کودک خود با مشکلاتی روبه رو شوید که علت آن را نمیدانید و نگران کننده به نظر میرسند؛ کاملا طبیعی است. ممکن است نوزاد شما به شدت بیقرار باشد، گریههای شدید و مکرری داشته باشد که به راحتی قطع نمیشود و معمولا عصر و شب شدیدتر میشود. با بررسی بقیه موارد و سالم بودن کودک، ممکن است دلیل این علائم؛ کولیک نوزادی باشد. برخی از شما نیز متوجه علت مشکل شدهاید و حتی ممکن است به دنبال بهترین داروی کولیک نوزادان برای درمان کودک خود باشید.
در ادامه این مقاله به نشانهها و علائم بیشتری از این مشکل، علل آن و راههای درمان کولیک نوزادان اشاره خواهیم کرد.
علائم کولیک نوزادان چیست؟
کولیک نوزاد یک مشکل بسیار شایع در هفتههای ابتدایی پس از تولد است که معمولا 20 تا 40 درصد نوزادان را درگیر میکند و در هفتههای اول پس از تولد شروع میشود. این پروسه معمولا از یک و نیم تا دو ماهگی نوزاد شروع میشود و حدودا در ده تا دوازده هفتگی نوزاد بهبود قابل توجهی پیدا میکند.
شايد برايتان سوال باشد چه زمانی ميتوان علت گريههای كودك را به كوليك نسبت داد؟ نوزاد سالم با مشکل کولیک، نسبت به سایر نوزادان معمولا به مدت طولانیتر و با شدت بیشتری گریه میکند و آرام نمیشود. برای نشانهها و علائم کولیک نوزادی معیارهای تشخیصی متنوعی مطرح شده است اما به طور معمول گفته میشود اگر کودک شما به مدت سه هفته متوالی یا بیشتر، حداقل سه روز در هفته به مدت سه ساعت یا بیشتر، روزانه گریههای شدید و مکرر داشته باشد ممکن است ناشی از کولیک نوزادی باشد. البته مهم است که در عین حال سالم و سرحال باشد، خوب شیر بخورد و وزنگیری مناسبی داشته باشد.
لازم است برای تشخیص و آگاهی بیشتر از راهكارهای درمان كوليك نوزادی و تسكين درد در كودك خود، با پزشک متخصص مشورت بگیرید.
علائم کولیک نوزادی به اختصار شامل موارد زیر میباشد:
- گریههای شدید که چندین ساعت طول میکشد و معمولا در ساعت یکسانی از شبانه روز (معمولا عصرها) شروع میشوند.
- در حین گریه نوزاد مشتهای خود را گره کرده، پشت خمیده، بازوها سفت و زانوها را به سمت شکم به داخل جمع میکند.
- در هنگام گریه صورت کودک قرمز یا برافروخته است.
- گریه و برافروختگی نوزاد به سختی آرام میشود.
دلایل ایجاد کولیک نوزادی چیست؟
تاكنون تقریبا هیچ دلیل شناخته شدهای برای توجيه ابتلای نوزادان به کولیک ثابت نشده است. بعضی از پزشکان اين جملات را در نتیجه گرفتگی عضلات نوزاد در ناحیه معده یا حساسیت او به مادهای در شیر خشک یا مواد غذایی كه ممكن است مادر مصرف كند، میدانند.
همچنین متخصصان كودك، از ديگر دلايل احتمالی ایجاد کننده کولیک در نوزادان، روش شیردهی نامناسب مادر، پرخوری نوزاد، بلعیدن هوا همراه با شیر و خارج نکردن هوای بلعیده شده با آروغ ذكر میكنند.
درمان کولیک نوزادان
بايد بدانيد هیچ روش قطعی براي درمان كوليك نوزاد و حتی هیچ دارویی با عنوان بهترین داروی کولیک نوزادان وجود ندارد و معمولا پس از چند هفته خود به خود به طور قابل توجهی بهبود میيابد. اما از روشهای زیر كه با عنوان روش درمان خانگی كوليك نوزادی شناخته میشوند، میتوانيد در جهت تسکین و کاهش درد در نوزاد خود كمك بگيريد.
روش درمان خانگی کولیک نوزاد
- بايد اول از هر كار ديگر بتوانيد روش شیردهی خود را تصحيح كنيد. هنگام شیردهی، كودك خود را تا حد امکان صاف بنشانید. این کار کمک میکند هوای بلعیده شده توسط او هنگام شیرخوردن به حداقل برسد. در مقاله روشهای صحيح شيردهي بيشتر در اين مورد مطالعه کنید.
- پس از هر بار شيردهی سعی كنيد آروغ كودك را بگيريد تا هوای بلعيده شده توسط او خارج شود.
- اگر نوزادتان با شیشه شیر میخورد، مطمئن شوید که شیر، سرپستانک را پر میکند و حفره هوایی وجود ندارد. میتوانید از شیشههایی که برای جلوگیری از کولیک طراحی شدهاند، استفاده کنید.
- شواهد زیادی در تاثیر رژیم مادر بر کاهش و درمان کولیک نوزادی وجود ندارد. اما برخی شواهد تجربی نشان دادهاند کاهش مصرف غذاهای تند و کافئین دار و هر غذایی که مادر احساس میکند با مصرف آن بیقراری در شیرخوار زیاد میشود، ممکن است به کاهش آن کمک کند.
- هنگام گریه کردن کودکتان، او را بغل کنید و روی سینه خود نگه دارید تا با شنیدن ضربان قلب شما آرام شود.
- گاهی اوقات با حرکات نوسانی و تکان دادن کودکتان، میتوانید او را آرام کنید.
- حمام آب گرم و ماساژ دادن شکم كودك با ضربات آرام و دایرهای میتواند تسکین دهنده باشد.
- سعی کنید محيط اطراف كودك، آرام، کم سر و صدا با نور ملایم باشد.
جمع بندی
درست است كه وجود کولیک در نوزادتان مخصوصا در ماههای ابتدایی پس از تولد او میتواند برای شما و همسرتان بسیار تنش زا و خسته کننده باشد اما مهم و بسيار موثر است كه هنگام بیقراریهای كودكتان آرامش خود را حفظ كرده و دستپاچه نشويد زيرا همانطور كه گفته شد خوشبختانه با افزایش سن او روند درمان كوليك نوزاد طی شده و در نهايت به طور کامل متوقف خواهد شد. همچنين علاوه بر رعايت موارد گفته شده با مراجعه به پزشك متخصص كودكان و صلاحدید و تجويز او، میتوانيد از داروهای كوليك نوزادان برای آرام تر شدن كودك استفاده كنيد.
منابع:
سیستم بهداشت و درمان انگلستان(NHS)
موسسه kidshealth